Hipofiza

Hipofiza Citilab

Hipofiza

Hipofiza, takođe poznata kao “gazda” endokrinog sistema, je esencijalna endokrina žlezda koja se nalazi u bazi mozga u koštanoj šupljini poznatoj kao sela turcica.

Podijeljena je na dva glavna dela: prednju hipofizu ili adenohipofizu i zadnju hipofizu ili neurohipofizu.

Igra presudnu ulogu u održavanju hormonske ravnoteže tela tako što proizvodi i oslobađa različite hormone koji regulišu brojne fiziološke procese.

Struktura hipofize:

Hipofiza je veličine zrna graška, teži oko 0,5 grama i sastoji se od dva dela: prednje i zadnje hipofize, koje se razlikuju po embrionalnom poreklu, strukturi i funkciji.

Prednja hipofiza se sastoji od tkiva žlezde i čini oko 80% mase žlezde.

Tkivo žlezde je organizovano u pet različitih tipova ćelija: somatotrofi, laktotrofi, tirotrofi, kortikotrofi i gonadotrofi.

Svaki od ovih tipova ćelija proizvodi i luči specifične hormone u krvotok.

Sa druge strane, zadnja hipofiza se sastoji od nervnog tkiva i skladišti i oslobađa dva hormona koja se sintetišu u hipotalamusu: oksitocin i vazopresin.

Funkcija hipofize:

Hipofiza igra ključnu ulogu u regulisanju različitih fizioloških procesa, uključujući rast, reprodukciju, metabolizam i odgovor na stres.

Prima signale iz hipotalamusa, male oblasti mozga koja reguliše mnoge telesne funkcije, i reaguje oslobađanjem određenih hormona u krvotok.

Hormoni prednje hipofize:

Prednja hipofiza proizvodi i luči nekoliko hormona, od kojih svaki ima specifične funkcije.

Hormon rasta (GH): GH stimuliše rast i reprodukciju ćelija kod ljudi i drugih životinja. Oslobađa se u impulsima tokom dana i reguliše ga nekoliko faktora, uključujući san, vežbanje i stres.

Prolaktin (PRL): PRL stimuliše proizvodnju mleka kod žena nakon porođaja i ima druge funkcije kod oba pola, uključujući regulaciju imuniteta, metabolizam i ponašanje.

Hormon koji stimuliše štitnu žlezdu (TSH): TSH stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi tireoidne hormone, koji regulišu metabolizam i energetski balans.

Adrenokortikotropni hormon (ACTH): ACTH stimuliše nadbubrežnu žlezdu da proizvodi i luči kortizol, hormon koji pomaže telu da se nosi sa stresom.

Folikul stimulišući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH): FSH i LH su neophodni za reproduktivnu funkciju i kod muškaraca i kod žena. FSH stimuliše rast i razvoj folikula jajnika kod žena i proizvodnju sperme kod muškaraca. LH izaziva ovulaciju kod žena i proizvodnju testosterona kod muškaraca.

Hormoni posteriorne hipofize:

Zadnja hipofiza skladišti i oslobađa dva hormona, oksitocin i vazopresin, koji se sintetišu u hipotalamusu.

Oksitocin je uključen u društveno povezivanje, reprodukciju i porođaj. Kod žena stimuliše kontrakcije materice tokom porođaja i gubitak mleka tokom dojenja. Kod muškaraca, može biti uključen u ejakulaciju i transport sperme.

Vasopresin, takođe poznat kao antidiuretički hormon (ADH), pomaže u regulisanju ravnoteže vode u telu povećavajući reapsorpciju vode u bubrezima. Takođe ima vazokonstriktivna svojstva, što može povećati krvni pritisak.

Testiranje hormona hipofize je ključno dijagnostičko sredstvo u kliničkoj endokrinologiji.

Merenje hormona hipofize u krvi, urinu ili pljuvački se koristi za procenu i dijagnozu hormonske neravnoteže i poremećaja.

Testiranje hormona hipofize se takođe koristi za praćenje odgovora na lečenje, procenu progresije bolesti i vođenje terapijskih odluka.

Tags:


Call Now Button