Naručivanje analiza

FT3 (slobodni T3)

770,00 rsd

Odredjivanje nivoa FT3 (slobodni T3) u krvi.

Kategorija:
Opis Analize

Priprema za davanje uzorka :

Uzorkovanje krvi vrši se striktno na prazan stomak (možete piti vodu) i pre uzimanja hormonalnih lekova koji sadrže tiroksin – striktno do 12-00 (osim ako lekar ne odredi drugo vreme). Pri ispitivanju u dinamici poželјno je da uzima krv u isto doba dana. Na dan uzimanja uzorka krvi, neophodno je isklјučiti uzimanje lekova, ako je nemoguće otkazati uzimanje lekova, laboratorija mora biti obaveštena.

Opis analize

Slobodni trijodotironin (T3) deo je ukupnog trijodotironina (T3) u krvi, nije vezan za proteine plazme (0,3% od ukupne količine T3) .FT frakcija obezbeđuje čitav spektar metaboličke aktivnosti. Slobodni T3 je proizvod metaboličke konverzije tiroksina (T4) izvan štitne žlezde. Ovaj proces je intenzivniji u prednjoj hipofizi nego u drugim tkivima. S tim u vezi, određivanje nivoa T3 u krvi je od velike važnosti za procenu procesa regulacije sekrecije tiroidno stimulišućeg hormona (TSH) prema principu povratne sprege.

Indikacije za ispitivanje

 1. Diferencijalna dijagnoza stanja hipertireoze,
 2. izolovana T3 toksikoza,
 3. praćenje antitiroidne terapije.

Ometajući faktori

Povećane vrednosti se mogu očekivati ako je pacijent na terapiji lekovima kao što su : Amiodaron, Aspirin, Karbamazepin, eritropoetin, Furosemid, Heparin, L-Tiroksin, Propranolol, radiološka kontrastna sredstva, oralni kontraceptivi, Imidazol;

Smanjene vrednosti se mogu očekivati ako je pacijent na terapiji lekovima kao što su: Glukokortikoidi, Rezerpin, sulfonamidi, Penicilini, Kalijum jodid, Tireostatici, Amiodaron, Antikonvulzivi, Ranitidin, Anabolički steroidi.

Razlozi za odstupanje rezultata (povećani rezultati)

 1. T3
 2. Rak štitaste žlezde.
 3. Nedostatak joda.
 4. Lečenje preparatima radioaktivnog joda.
 5. Endemska struma.
 6. Pendredov sindrom

Razlozi za odstupanje rezultata (smanjeni rezultati)

 1. Operacije i ozbilјne bolesti.
 2. Hipofunkcija štitne žlezde.
 3. Akutni i subakutni tiroiditis.
 4. Povećani gubitak proteina (bubrežni sindrom, gastrointestinalne bolesti);

Važna informacija

Skrećemo vam pažnju da je uzimanje uzoraka za ispitivanje kod dece mlađe od 16 godina moguće samo u prisustvu roditelјa ili zakonskih zastupnika.

Za osobe starije od 16 godina prisustvo roditelјa ili zakonskog zastupnika nije potrebno.

Call Now Button