Магазин

TG-Antitela

1.440,00 rsd

Odredjivanje nivoa TG-Antitela (tiroglobulin) u krvi.

Категория:
Описание

Priprema za davanje uzorka :

Uzorkovanje krvi vrši se striktno na prazan stomak (možete piti vodu) i pre uzimanja hormonalnih lekova koji sadrže tiroksin — striktno do 12-00 (osim ako lekar ne odredi drugo vreme). Pri ispitivanju u dinamici poželјno je da uzima krv u isto doba dana. Na dan uzimanja uzorka krvi, neophodno je isklјučiti uzimanje lekova, ako je nemoguće otkazati uzimanje lekova, laboratorija mora biti obaveštena.

Opis analize

Antitela na tiroglobulin (At Tg) su specifični imunoglobulini usmereni protiv prekursora tiroidnih hormona. Oni su specifični marker autoimunih bolesti štitne žlezde (Gravesova bolest, Hašimotov tiroiditis). Igra glavnu ulogu u fiksaciji atomskog joda u žlezdi i sintezi jodiranih tiroidnih hormona tiroksina (T4) i trijodotironina (T3). Proizvode ga samo ćelije štitaste žlezde i akumuliraju se u njenim folikulima u obliku koloida. Kada se hormoni luče, male količine tiroglobulina ulaze u krvotok.

Iz nepoznatih razloga može postati autoantigen, a kao odgovor na to telo proizvodi antitela na njega, što uzrokuje upalu štitne žlezde. At Tg mogu blokirati tiroglobulin, narušavajući normalnu sintezu tiroidnih hormona i uzrokujući hipotiroidizam, ili prekomerno stimulišući žlezdu, zbog čega postaje preaktivan. Obično se ne jodira više od 25% ostataka tirozina u tiroglobulinu. Jod u hrani igra važnu ulogu u modulaciji autoimunskog tiroiditisa, jer njegov sadržaj u tiroglobulinu zavisi od unosa sa hranom.

Uloga joda kao jednog od faktora u razvoju autoimunskog procesa povezana je sa njegovom sposobnošću da menja konformacionu strukturu proteina. Čini se da je visoko kodirani Tg antigeniji od tiroglobulina sa manje joda. Upotreba definicije At Tg za otkrivanje autoimunih bolesti štitne žlezde posebno je opravdana u regionima sa nedostatkom joda.

Indikacije za ispitivanje

 1. Novorođenčad sa visokim nivoom antitela na tiroglobulin kod majke.
 2. Hronični tiroiditis (Hašimotov sindrom).
 3. Ako sumnjate na bolest štitne žlezde, na šta ukazuje promena u njenoj veličini i strukturi,
 4. oftalmopatija,
 5. gubitak težine,
 6. tahikardija,
 7. Diferencijalna dijagnoza hipotiroidizma.
 8. Guša, difuzna toksična struma (Gravesova bolest).
 9. Gusti edem nogu (peritibijalni miksedem).
 10. Kada se propisuje tireoglobulin za praćenje stanja pacijenata nakon uklanjanja tumora štitne žlezde.
 11. Za sistemske autoimune bolesti (da bi se utvrdio rizik od oštećenja štitne žlezde).
 12. U slučaju kršenja reproduktivne funkcije žena i sumnje na njegovu povezanost sa prisustvom autoantitela.

Ometajući faktori

Povećane vrednosti se mogu očekivati ako je pacijent na terapiji lekovima kao pto su: oralni kontraceptivi

Razlozi za odstupanje rezultata (povećani rezultati)

 1. Hašimotov tiroiditis,
 2. difuzna toksična guša (Gravesova bolest),
 3. idiopatski miksedem,
 4. subakutni tiroiditis,
 5. primarni hipotiroidizam,
 6. granulomatozni tiroiditis,
 7. netoksični nodularni gušavi,
 8. kancer štitnjače,
 9. druge autoimune bolesti (perniciozna anemija, autoimuna hemolitička anemija, sistemski eritematozni lupus, Sjogrenova bolest, reumatoidni artritis, miastenija gravis),
 10. dijabetes melitus tipa 1,
 11. genetske bolesti sa povećanim rizikom od razvoja autoimunskog tiroiditisa (Daunov sindrom, Šer — Turner, Klinefelter).

Razlozi za odstupanje rezultata (smanjeni rezultati)

 1. Proizvodnja antitela može biti ograničena limfocitima unutar štitaste žlezde, što će dovesti do negativnih rezultata u zapalјenskim promenama u strukturi štitaste žlezde.
 2. Odsustvo antitela na tireoglobulin kod pacijenata sa autoimunim tiroiditisom uzrokovano je ili prisustvom povezanih kompleksa tiroglobulin-antitela u krvi, ili stvaranjem antitela na drugi antigen.

Važna informacija

Skrećemo vam pažnju da je uzimanje uzoraka za ispitivanje kod dece mlađe od 16 godina moguće samo u prisustvu roditelјa ili zakonskih zastupnika.

Za osobe starije od 16 godina prisustvo roditelјa ili zakonskog zastupnika nije potrebno.

Call Now Button