Магазин

Kreatinin

170,00 rsd

Odredjivanje nivoa kreatinina u krvi.

Описание

Priprema za davanje uzorka :

Krv se vadi na prazan stomak (natašte).

Između poslednjeg obroka i vađenja krvi treba da prođe najmanje 8 sati (optimalno 12 sati). Sok, čaj, kafa nisu dozvolјeni. Možete piti vodu. Izbegavajte preopterećenje hranom dan ranije.

Eliminišite fizički i emocionalni stres, i bez cigareta 60 minuta pre nego što date krv.

Opis analize

Kreatinin je krajnji proizvod razgradnje kreatina, koji se oslobađa tokom kontrakcije mišića, prevozi se krvlјu do bubrega i urinom se izlučuje iz tela. Zbog činjenice da se kreatinin izlučuje kroz bubrege, povećanje njegovog sadržaja u krvi je pokazatelј bubrežne insuficijencije (takav porast ukazuje na kršenje funkcije filtracije i izlučivanja bubrega). Dakle, koncentracija kreatinina u krvi odražava ravnotežu između brzine njegovog formiranja u mišićima i brzine bubrežnog izlučivanja.

Indikacije za ispitivanje

  1. Istraživanje funkcije bubrega;
  2. bolesti skeletnih mišića.

Ometajući faktori

Povećane vrednosti se mogu očekivati ako je pacijent na terapiji lekovima kao što su: Acebutolol, Askorbinska kiselina, Nalidiksična kiselina, Aciklovir, alkalni antacidi, Amiodaron, Amfotericin B, Asparaginaza, Aspirin, Azitromicin, Barbiturati, Kaptopril, Karbamazepin, Cefazolin, Cefiksim, Cefoksiteksimetamin, Cefoksiteksimetamin, Cefoksiteksimetamin, Cefoksiteksimetamin, Ditoksimetan , Streptokinaza, Streptomicin, Triamteren, Triazolam, Trimetoprim, Vasopresin.

Smanjene vrednosti se mogu očekivati ako je pacijent na terapiji lekovima kao što su:

Glukokortikoidi.

Razlozi za odstupanje rezultata (povećani rezultati)

Povećanje nivoa kreatinina u krvi u većini slučajeva je znak bubrežne insuficijencije, koja često prati razne bolesti bubrega. Međutim, povećanje nivoa kreatinina u akutnoj bubrežnoj insuficijenciji prilično je kasni znak: povećanje se otkriva kada je pogođeno više od 50% nefrona.

Razlozi za odstupanje rezultata (smanjeni rezultati)

  1. Post,
  2. prekomerna hidratacija (razređivanje krvi — relativna hipokreatininemija),
  3. atrofija mišića.

Važna informacija

Skrećemo vam pažnju da je uzimanje uzoraka za ispitivanje kod dece mlađe od 16 godina moguće samo u prisustvu roditelјa ili zakonskih zastupnika.

Za osobe starije od 16 godina prisustvo roditelјa ili zakonskog zastupnika nije potrebno.

Call Now Button