Магазин

D-dimer

2.160,00 rsd

Analiza D dimera.

Категория:
Описание

Priprema za davanje uzorka :

Krv se vadi na prazan stomak.

Između poslednjeg obroka i vađenja krvi treba da prođe najmanje 8 sati (optimalno 12 sati). Sok, čaj, kafa nisu dozvolјeni. Možete piti vodu. Izbegavajte preopterećenje hranom dan ranije.

Eliminišite fizički i emocionalni stres, i bez cigareta 60 minuta pre nego što date krv.

OBAVEZNO je obavestiti laboratoriju o uzimanju antikoagulansa. Na dan uzimanja uzorka krvi, preporučuje se isklјučiti unos bilo kakvih lekova. 2-3 dana pre uzimanja krvi, trebalo bi da sledite dijetetske preporuke, isklјučite alkohol, aktivne sportove, kupke, saune.

Opis analize

D-dimer je pokazatelј poremećaja sistema koagulacije krvi, praćen intravaskularnim taloženjem fibrina. To je fragment molekula fibrina koji nastaje kada se cepa plazminom. D-dimer je jedan od najpouzdanijih ranih markera stvaranja i fibrinolize fibrinolize (razgradnja fibrina). Test je kvalitativan i ima vrlo visok prediktivni nivo: negativni rezultat testa skoro uvek ukazuje na odsustvo krvnih ugrušaka u krvotoku.

Indikacije za ispitivanje

 1. Dijagnostika razvoja tromboze
 2. sindrom diseminovane intravaskularne koagulacije
 3. plućna embolija
 4. duboka venska tromboza,
 5. praćenje trombolitičke terapije.

Preporučuje se davanje krvi za istraživanje pre sprovođenja dijagnostičkih i terapijskih postupaka: fizioterapija, rentgenski pregled, intravenske tečnosti, injekcije, biopsija, palpacija, opšta masaža tela, endoskopija, punkcije itd.

Ometajući faktori

Povećane vrednosti se mogu očekivati ako je pacijent na terapiji lekovima kao što su: oralni kontraceptivi i hormonska terapija zamene, kao i terapija tkivnim aktivatorom plazminogena.

 

Razlozi za odstupanje rezultata (povećani rezultati)

 1. Značajan porast D-dimera primećuje se kod diseminirane intravaskularne koagulacije, tromboze i tromboembolije plućne arterije,
 2. nakon traume i hirurške intervencije,
 3. sa infarktom miokarda,
 4. dijabetes melitusom,
 5. aterosklerozom,
 6. malignim tumorima,
 7. zaraznim bolestima.
 8. Nivo D-dimera se povećava sa godinama, pušenjem, trudnoćom.

 

Razlozi za odstupanje rezultata (smanjeni rezultati)

Važna informacija

Skrećemo vam pažnju da je uzimanje uzoraka za ispitivanje kod dece mlađe od 16 godina moguće samo u prisustvu roditelјa ili zakonskih zastupnika.

Za osobe starije od 16 godina, prisustvo roditelјa ili zakonskog zastupnika nije potrebno.

Call Now Button