Магазин

Anti TPO (Anti Mc-Ab)

1.440,00 rsd

Odredjivanje nivoa Anti TPO (Anti Mc-Ab) (tireoidne peroksidaze) u krvi.

Категория:
Описание

Uzorkovanje krvi vrši se striktno na prazan stomak (možete piti vodu) i pre uzimanja hormonalnih lekova koji sadrže tiroksin — striktno do 12-00 (osim ako lekar ne odredi drugo vreme). Pri ispitivanju u dinamici poželјno je da uzima krv u isto doba dana. Na dan uzimanja uzorka krvi, neophodno je isklјučiti uzimanje lekova, ako je nemoguće otkazati uzimanje lekova, laboratorija mora biti obaveštena.

Opis analize

Tireoidna peroksidaza (TPO) je enzim koji učestvuje u sintezi tiroidnih hormona trijodotironina (T3) i tiroksina (T4). Ubrzava dve reakcije: oksidaciju neorganskog jodida i vezivanje jodiranih tirozina. Antitela na tiroidnu peroksidazu su specifični imunoglobulini usmereni protiv enzima sadržanih u ćelijama štitaste žlezde i odgovorni za stvaranje aktivnog oblika joda za sintezu tiroidnih hormona. Oni su specifičan marker za autoimune bolesti štitne žlezde. Štitna žlezda je cilјni organ za mnoge autoimune bolesti, poput Graves-ove bolesti, koja se javlјa kod tireotoksikoze i Hašimoto-ovog tiroiditisa, što dovodi do hipotiroidizma. Karakteristična karakteristika ovih bolesti je gubitak imunološka tolerancije na tiroidnu peroksidazu, a antitela na tiroidnu peroksidazu su specifični marker ovih bolesti. Tokom trudnoće, ispitivanje antitela na tiroidnu peroksidazu može pomoći u identifikovanju žena sa povećanim rizikom od postpartalnog tiroiditisa, koji se razvija u 5–10% svih žena nakon porođaja. Za nosioce antitela na tiroperoksidazu, ovaj rizik je oko 50%.

Indikacije za ispitivanje

  1. diferencijalna dijagnoza hipotiroidizma, uklјučujući i novorođenčad;
  2. difuzni toksični goiter (Graves-ova bolest);
  3. hronični tiroiditis (Hašimotov tiroiditis);
  4. autoimunski tiroiditis;

Ometajući faktori

Faktori koji interferiraju nisu identifikovani.

Razlozi za odstupanje rezultata (povećani rezultati)

Generalno, otkrivanje anti-TPO u krvnom serumu ukazuje na autoimunsku agresiju na štitnu žlezdu, i što više rezultati istraživanja odstupaju od norme, veća je verovatnoća ove vrste patologije.

Povećane vrednosti anti-TPO testa:

  1. hronični tiroiditis (Hašimoto-ov),
  2. autoimuni tiroiditis,
  3. idiopatski hipotiroidizam,
  4. Graves-ova bolest (difuzni toksični goiter).
  5. Antitela na tireoperoksidazu se nalaze kod pacijenata sa karcinomom štitne žlezde (u 45% slučajeva) u prisustvu regionalnih metastaza, perniciozne anemije (u 50%), SLE (u 20% slučajeva).

Razlozi za odstupanje rezulatata (smanjeni rezultati)

Smanjenje koncentracije anti-TPO na niske ili čak više neotkrivene vrednosti ukazuje na uspeh lečenja.

Važna informacija

Skrećemo vam pažnju da je uzimanje uzoraka za ispitivanje kod dece mlađe od 16 godina moguće samo u prisustvu roditelјa ili zakonskih zastupnika.

Za osobe starije od 16 godina prisustvo roditelјa ili zakonskog zastupnika nije potrebno.

Call Now Button